OKTAYONER.NL

Welkom op mijn blog

Server | Budget high-end thuisserver

januari31

Terwijl ik het laatst had over een heuse HTPC, gaan we vandaag een server in elkaar zetten.

Je vraagt je dan af of een server wel handig is nu dat ACTA, SOPA en PIPA gebeuren de wereld ingeroepen is.
Dat is zeker wel handig, en weet je waarom? Omdat we altijd bij onze eigen spullen willen, waar we ook zijn.
Dus je hoeft vanaf nu niet meer je USB-stick overal mee naartoe te sleuren, want je houdt alles op 1 centrale computer!

Ook kun je hiermee genoeg (opensource) mee downloaden, video’s en muziek kan streamen naar je HTPC en tegelijk Word-bestandjes kan opslaan zodat je op je school/werk er verder mee kunt. En zullen we dus rekening houden dat we over de jaren kunnen uitbreiden met opslagcapaciteit.

Nou denken mensen bij een server meestal aan een energie slurpend monster, die heel veel Watt/uur gebruikt. Maar voor een thuis-server hoeft dat helemaal niet, we hoeven namelijk geen zware applicaties te gebruiken.

Het gaat hierbij niet om de looks van de server, aangezien we deze lekker ergens gaan verstoppen waar nooit iemand er last van zal hebben.
We nemen daarom ook de goedkoopst mogelijke behuizing die er nieuw te verkrijgen is. Je kan natuurlijk ook op zolder kijken of je nog een behuizing hebt liggen, dan is dat het schoonmaken natuurlijk wel waard, aangezien we tegenwoordig in een ‘crisis’ leven.

Behuizing
We nemen daarom een Recom RC-4B. Hier kunnen we 5 harde schijven van 3,5″ in kwijt. En het kost je €21,85 om zo’n mooie kast in huis te halen. Als je de looks wel belangrijk vind, dan kun je natuurlijk een andere kast doen. Maar let er wel op, dat de form-factor wel Mini-ITX is.

Moederbord
Nu we het over de form-factor hebben, gaan we gelijk maar een moederbord uitkiezen. Dat word een MSI E350IS-E45. Hiermee kunnen we op het moederbord 4 harde schijven aansluiten, is er een PCI slot beschikbaar en hebben we 2 geheugen banken om het RAM in te doen. De CPU is hetzelfde als in onze HTPC, namelijk een 1,6Ghz Dual Core met een AMD Radeon HD videochip erin.

Dit moederbord kost je dan € 85,85 maar dan ben je voor de eerst komende aantal jaren wel up-to-date met je moederbord.

RAM
Ik zei het zonet al, we hebben ook RAM geheugen nodig, anders word het niks met onze server.
Het RAM is tegenwoordig niet zo duur meer, dus we stoppen gelijk beide banken vol. Dat worden de Crucial 2GB CT25664BA1339, dan heb je dus in totaal 4GB aan geheugen, dat moet voldoende zijn. Hier betaal je tegenwoordig ongeveer € 23,00 voor.

 

Voeding
We zijn er bijna! Om alles van stroom te voorzien, hebben we natuurlijk wel een voeding nodig.  Hiervoor nemen we de MS-Tech MS-N450-SYS. Dit is een 430 Watt’s voeding, waarmee we genoeg moeten kunnen voeden. Als je nog een voeding thuis hebt liggen, kun je die natuurlijk ook gebruiken. Deze voeding kost je € 22,65

Harde schijf
Wat heb je aan een computer zonder een harde schijf? Niet veel, aangezien we het als een opslagserver gaan gebruiken. Eigenlijk is dit meer voor jezelf, en wat je denkt dat je nodig hebt. Ook kun je natuurlijk 2e hands harde schijven op het internet kopen.

Maar neem van mij aan, dat je heel veel opslag nodig gaat hebben, want als je een server hebt, hoef je je geen zorgen te maken over een harde schijf die vol begint te raken.

Software
Natuurlijk heb je aan dit zooitje ongeregeld niks als je er geen besturingssoftware voor hebt. We gaan deze server gebruiken met Ubuntu. Waarom Ubuntu? Omdat Ubuntu gratis is, en Ubuntu tegenwoordig is uitgerust met een GUI, waardoor de Windows gebruikers zich er makkelijk een weg in kunnen banen, en dus veel meer met linux kunnen gaan doen. Neem de tijd hiermee, en lees veel op internet, aangezien het een open-source software is, en er heel veel informatie en fora’s over te vinden is, kun je dan zelf kiezen wat voor software je gaat gebruiken.

Alles bij elkaar opgeteld

Behuizing Recom RC-4B € 21,85
Moederbord MSI E350IS-E45 € 85,85
RAM Crucal 2GB 2x (4GB) € 23,00
Voeding MS-Tech MS-N450-SYS € 22,65
Totaal op moment van schrijven € 153,35

Je hebt dat een heel mooi server die jaren trouwe dienst kan doen als je USB-stick op zak.
Als je het goede software ervoor hebt, kun je namelijk overal bij je bestanden, en kun je dus bijna werken uit een “cloud”.

Je hebt dan alleen nog een harde schijf nodig, maar die zijn overal zo ongeveer wel te koop.

Het energieverbruik van deze server zal behalve van het opstarten (door de spin-up van de harde schijven), niet hoger liggen dan 70 Watt (ligt er natuurlijk aan hoeveel harde schijven je erin doet).

 

Tip:
Installeer Ubuntu via een USB-stick, en je kan Ubuntu zelfs op een USB-stick installeren, zo houdt je nog meer capaciteit over voor je eigen opslag!

Tip2:
Je kan instellen wanneer je computer aan en uit gaat. Mocht je s’nachts geen gebruik maken van je server, of dat hij s’nachts niet download. Installeer dan even een programma die automatisch na een bepaalde tijd je server uitschakelt. Kijk wel even in de handleiding van het moederbord of het ook mogelijk is op je server op een bepaalde tijd te “waken”.

 

Heb je zelf ook zo’n opstelling thuis? Laat het dan weten, misschien zijn er nog dingen die ander kunnen.

posted under Algemeen, Computers

Comments are closed.