OKTAYONER.NL

Welkom op mijn blog

HTPC

januari10

HTPC? Ja HTPC ja.
Maar wat is dat? Nou, dat is een Home Theater Personal Computer, nou goed?
Dat is een ding waarmee je dingen op je ding kan bekijken. Aha!

Nee grapje!

HTPC staat trouwens wel voor Home Theater Personal Computer. Als we het even gaan onderscheiden, kunnen we er 2 dingen uithalen. Home Theater en Personal Computer. Dat 2e staat natuurlijk voor PC, dat eerste staat voor een “thuisbioscoop”.

Een HTPC kun je gebruiken om in je woonkamer te plaatsen, en via een netwerkverbinding media van je computers thuis erop te bekijken.

In deze post wil ik een idee geven hoe ik het thuis heb. En nee, ik maak het niet te moeilijk.

Men neme een sowieso een kastje wat je mooi vind (en naar je budget is natuurlijk).

Ik ga in dit geval uit dat we rond de €300 (minder dan een PS3) gaan uitgeven.
Aangezien we het apparaat in de huiskamer gaan plaatsen, komt het natuurlijk (hoeft trouwens niet persé, maar we willen voor €300 wel wat te showen hebben) ergens in de o zo mooie tv-meubel.

We gaan dan ook voor een MS-TECH MC-1200

Dit is een niet al te duur kastje (rond de €100,-), maar dan heb je er in ieder geval wel een voeding bij (wel zo handig bij elektrische apparaten).

Nou is dit natuurlijk wel een heel mooie kastje, maar in dat kastje zit helemaal niks behalve een aantal kabels.

We moeten nu dus iets vinden om ook daadwerkelijk beeld op onze TV te krijgen.

Het liefst willen we alles in 1x kopen, en niet te duur.
Dan komen we uit op een Asus E35M1-M Pro moederbord. Hier zit namelijk al een processor in, en ook een videokaart!! Moet jij eens kijken hoeveel dat scheelt.
Natuurlijk is het per persoon weer verschillend wat de eisen zijn. Maar als je net zoals mij, muziek, films (Full HD 1080p), afbeeldingen en zelf geschoten video’s wil bekijken, is dit moederbord een echt juweeltje. Kost je wel €115 ongeveer, maar dan heb je dus 1. een moederbord, 2. een processor (2x 1.6Ghz) 3. een videokaart ( ATI Radeon™ HD 6310)!

Ook moet er werkgeheugen bij, anders kunnen we nog niet zoveel. We hoeven niet duur te doen, en ook wordt het systeem niet volledig ingezet om te gamen of iets dergelijks.

Dan  komen we uit op een Crucial 2GB DDR3 werkgeheugen van 1333Mhz (snel zat). Laten we daar maar 2 van doen, hebben we in totaal een werkcapaciteit van 4 GB. Dan zul je denken, ja hallo, maareeh, wat kost dat dan?! Nou.. Dat kost je ongeveer €15-€20. Dat is niet duur, want ze zijn echt heel erg duur geweest.
Als je het waard vind, kun je ook eentje van 6GB doen, dat kost je ongeveer €33,- maar ik vind dat niet nodig.

Dan zijn we er bijna, want we willen wel graag onze bestaande DVD’s en Blu-Ray’s bekijken op onze nieuwe HTPC!  Dus men neme ene Lite-On IHOS104, kost je ongeveer €45-€50.

Dat zijn zo ongeveer wel de onderdelen die je allemaal nodig hebt voor je thuisbioscoop computer.

We tellen het even op:
MS-Tech MC-1200 €100,-
Asus E35M1-M Pro €115,-
2x 2Gb Crucial 1333 Mhz €20,-
Lite-On Blu-ray speler €50,-
TOTAAL: €100 + €115 + €20 + €50 = €285

Hooo stooop waacht!!

We zijn de harde schijf vergeten! Nou nee.
We hoeven hier namelijk geen harde schijf in te doen. Nee? Nee! Waarom niet?
Nou, simpelweg omdat we de software van XBMC gaan gebruiken. Dit is een software die namelijk op een USB-stick past, iedereen heeft wel ergens zo’n ding slingeren die niet gebruikt wordt. Ook hoeven we dan dus geen rekening te houden met een licensie die we moeten kopen, want XBMC is gratis, en je kan er zo goed als alles mee afspelen.

Nou, succes ermee, mocht je er niet uitkomen, of vragen of what the f*ck ever, drop it in the reacties.

Comments are closed.